Przepisy kulinarne

Ziemniak, symbol polskiej kuchni. Niepozorne warzywo o wielkich możliwościach

Ziemniak, symbol polskiej kuchni. Niepozorne warzywo o wielkich możliwościach
Ziemniaki mają swój wkład także w regionalną kuchnię, w której występują w wielu przepisach w połączeniu z różnymi produktami. Wybornie smakują gotowane, z piekarnika, grilla, patelni oraz w formie puree. Warto po nie sięgać i wykorzystywać je w rozmaity sposób, do czego przekonują mistrzowie

Informacja prasowa
Warszawa, 9 grudnia 2020 r.

Ziemniak, symbol polskiej kuchni. Niepozorne warzywo o wielkich możliwościach

Ziemniaki. Trudno wyobrazić sobie bez nich tradycyjną polską kuchnię. To niepozorne warzywo jest nie tylko bardzo smaczne, ale także wszechstronne i można je serwować na wiele oryginalnych sposobów. Ziemniaki mają swój wkład także w regionalną kuchnię, w której występują w wielu przepisach w połączeniu z różnymi produktami. Wybornie smakują gotowane, z piekarnika, grilla, patelni oraz w formie puree. Warto po nie sięgać i wykorzystywać je w rozmaity sposób, do czego przekonują mistrzowie kuchni – Marcin Budynek i Andrzej Polan. W ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, uznani kucharze prezentują przepisy z ziemniakami na typowe i mniej znane, ale za to bardzo smaczne dania z polskiej kuchni.

PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI, WĘDZONYM PSTRĄGIEM I WĘDZONĄ ŚMIETANĄ
(przepis Marcina Budynka)

Pierogi z nadzieniem z utartych i podsmażonych ziemniaków są specjalnością wschodniego Mazowsza oraz południowego Podlasia. Tradycyjne „szlachcie” to pierogi z nadzieniem ziemniaczanym i okrasą z boczku. W tej wersji są z farszem stanowiącym ciekawe połączenie – pstrąga wędzonego oraz boczku.

Składniki na 4 osoby:
Ciasto
400 g mąki
2 jajka
1 żółtko
40 ml masła
250 ml mleka
1 łyżeczka soli

Farsz
1,5 kg obranych ziemniaków
1 kg pstrąga wędzonego na gorąco
2 cebule
200 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
klarowane masło
śmietana wędzona
zioła do dekoracji

Sposób przygotowania: w pierwszym kroku robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy wraz z solą, formujemy delikatny dołek, dodajemy jajka i żółtko. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie plastyczne ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki ucieramy na tarce na drobnych oczkach i delikatnie odsączamy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy około 1 minuty na klarowanym maśle, na końcu dodajemy drobno pokrojony boczek. Po ok. 3 minutach dodajemy starte ziemniaki, wszystko smażymy jeszcze ok. 5 minut, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, majeranek, sól, pieprz i połowę wędzonego pstrąga (bez skóry i ości). Farsz dokładnie mieszamy. Z ciasta pierogowego formujemy cienkie krążki, na których układamy nadzienie i robimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Po ugotowaniu możemy obsmażyć je na maśle; podajemy z kawałkami wędzonego pstrąga i wędzoną śmietaną, dekorujemy świeżymi ziołami.

ZIEMNIAKI PIECZONE Z JABŁKIEM PRAŻONYM, TWAROGIEM I SKWARKAMI

(przepis Andrzeja Polana)

A to już wiesz?  O czym nie możesz zapomnieć w sklepie przed Świętami?

Ziemniak to niezwykłe warzywo, z którego można przyrządzić wyjątkowe dania łącząc je nietypowo na przykład z … jabłkami. Ziemniaki pieczone z jabłkiem prażonym, twarogiem i skwarkami to propozycja na domową, jesienną i prostą potrawę. Z odrobiną miodu i szczypiorkiem stanowi zdrowe danie, idealne na chłodne temperatury za oknem.

Składniki na 4 osoby:
4szt ziemniak średni umyty
120g twaróg biały niemielony
szczypiorek
łyżka śmietany 18%
pieprz, sól do smaku
2 jabłka
łyżka miód
2-3 łyżki skwarek z boczku

Sposób przygotowania: jabłka polewamy miodem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika do pieczenia w temp. 170 stopni C. Ziemniaki podgotowujemy w całości, a następnie smarujemy masłem i pieczemy na mocno złoty kolor w temp. 220 stopni około 40 minut. Upieczone jabłka miksujemy, przecieramy przez sitko. Twaróg łączymy ze szczypiorkiem i śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki upieczone przekrawamy na pół, do środka wkładamy ser, a na twaróg puree jabłkowe, wszystko oprószamy skwarkami.


PUREE Z ZIEMNIAKÓW PIECZONYCH W OGNISKU I ZE STEKIEM GRILLOWANYM

(przepis Marcina Budynka)

Puree z ziemniaków pieczonych z mięsem to powrót do korzeni. Propozycja dla tych, którzy pamiętają smak ziemniaków z ogniska po zakończonych wykopkach. Proste i smakowite danie, a zarazem sycące. Pyszne ziemniaczane puree, w którym wyczuwalny jest zapach ogniska, a do tego kawałek mięsa, to zdecydowani obiadowi faworyci na polskich stołach.

Składniki na 4 osoby:
Puree
1 kg ziemniaków
200 ml mleka
200 g masła
150 g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki

Steki
4 sztuki antrykotu
sól i pieprz do smaku
60 g masła
40 ml oleju
4 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku

Sałatka
300 g mixu sałat
2 cebula czerwona
100 ml oleju
1 łyżka musztardy
50 ml octu winnego
Sól, pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania: ziemniaki myjemy i pieczemy w ognisku bądź na grillu aż uzyskają czarną łupinkę. Po upieczeniu wyciągamy z ich środka miąższ, przekładamy do miski, dodajemy ciepłe masło z mlekiem, następnie skwarki z boczku, posiekaną pietruszkę i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Ubijamy do uzyskania kremowego puree. Steki doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy olejem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 1,5 minuty z każdej strony, umieszczamy gałązki rozmarynu i zgniecione ząbki czosnku, dodajemy masło i smażymy po 1/2 minuty z każdej strony, a następnie steki odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę: dokładnie myjemy i osuszamy mix sałat, dodajemy pociętą w piórka cebulę. Z oleju, octu, musztardy i przypraw robimy sos vinegrette. Skrapiamy nim sałatę. Steka podajemy z puree, sałatką i grillowanymi pomidorkami.

A to już wiesz?  Wielkanocna tradycja z twistem: Sernik podwójnie chałwowy, Tarta z sezamową nutą oraz Mazurek chałwowy


MAŚLANKA CHRZANOWA, BOCZEK PIECZONY, JAJKO 6 MINUTOWE I ZIEMNIAK TŁUCZONY

(przepis Andrzeja Polana)

Ziemniaki z jajkiem, boczkiem oraz maślanką to klasyka. To proste danie przywołuje wspomnienia smaku dzieciństwa, sprawiając podniebieniu wiele przyjemności. W takim zestawieniu ziemniaki smakują o każdej porze roku. Danie jest pożywne i sycące, a jednocześnie lekkostrawne.

Składniki na 4 osoby:
1 litr maślanki
2-3 łyżki chrzanu ze słoika
sól, cukier, pieprz do smaku
200g boczek wędzony gotowany
4-5 ziemniaków na puree
4 jajka
łyżka masła
koperek

Sposób przygotowania: maślankę mieszamy z chrzanem, doprawiamy pieprzem i cukrem, wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ziemniaki gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Ugotowane i przestudzone przeciskamy przez praskę i łączymy z masłem o temperaturze pokojowej. Jajka wstawiamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy dokładnie 6 minut, po tym czasie wyjmujemy je i wstawiamy od razu do lodowatej wody. Po chwili obieramy. Boczek kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Na puszystych ziemniakach układamy porcje boczku, stawiamy obrane jajko, ścinamy jego wierzchołek, dzięki czemu żółtko ładnie rozleje się po ziemniaku, zalewamy zimną maślanką, posypujemy aromatycznym koperkiem.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na:
stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl
profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy